Gekookte mosselen zijn meestal niet zwaar, maar met de gebakken chorizo erbij worden ze pittig en vullend. De combinatie van vis en vlees vraagt om een middelzware rode wijn met fris fruit en een vleug milde kruidigheid, zoals deze Joana uit Montsant. Het sappige bessen-kersenzuur van de wijn pikt de frisse smaak van de tomaat lekker op. De wijn heeft een soepele, ronde structuur en dat gaat goed samen met het romige van de mosseltjes.
Hoofdgerecht: 4 personen bereiding: 30 minuten
Bereiden
Snijd 150 gram chorizo in stukjes. Doe 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Bak de chorizo hierin op laag vuur circa 5 minuten. Voeg 2 gesnipperde uien toe en bak ze glazig.
Snijd 400 gram tomaten (tasty toms) in stukken. Doe ze in de pan en schep chorizo, ui en tomaat door elkaar. Roer er 2 theelepels paprikapoeder door en laat 10 minuten zonder deksel pruttelen.
Spoel intussen 2 kilo mosselen onder koud water af en verwijder beschadigde exemplaren. Laat ze goed uitlekken. Schep de mosselen door de chorizo en kook ze in 5 minuten gaar, tot de schelpen open staan. Bestrooi met 2 eetlepels fijngesneden platte peterselie.
Deze volrode wijn zit vol rijp fruit met een hint van zwoele kruidigheid door de rijping in eikenhouten vat. Dat combineert goed met pittige stoofschotels met een onopvallend zoetje, zoals deze geurige stoof met stukjes abrikoos. De afdronk is fris met de aangename stroefheid van rijpe tannine waarmee hij de smeuïge stoof een beetje stevigheid geeft.
Hoofdgerecht: 4 personen bereiding: ca. 75 minuten
Bereiden
Rasp de schil van 1 sinaasappel. Meng sinasrasp, 1 theelepel zout, wat chilipeper, paprikapoeder en een snufje kardamom door elkaar.
Wrijf 400 gram in stukjes gesneden lamsvlees hiermee in.
Verwarm in een braadpan 1 à 2 eetlepels olijfolie. Fruit hierin 1 fijngesneden ui en 2 gehakte knoflooktenen in 2 minuten zacht. Voeg het vlees toe en bak rondom lichtbruin. Voeg 1 deciliter amontillado sherry en 1 deciliter water toe en breng tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat 30 minuten sudderen.
Snijd intussen 200 gram gedroogde abrikozen in stukjes. Doe die na een half uur bij het vlees en stoof nog circa 35 minuten tot het vlees gaar is. Voeg eventueel wat sherry of water toe. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje sinaasappelsap.
Spaanse rode wijn met een kruidig en fruitig aroma en een toets van eikenhout. Goed te combineren met wat rijkere stoofschotels of gebraden rundvlees.
Het lekkere aan een Rueda zijn de stuivende aroma's van buxus en citrus, de knisperende zuren en dan die milde, tikkeltje ronde afdronk. Door die combinatie van pittige zuren en een zachte nasmaak kun je hem goed drinken bij artisjok, ei en ook groene asperges, ingrediënten die het de wijn moeilijk kunnen maken.
Voor- of lunchgerecht: 4 personen bereiding: ca. 40 minuten
Bereiden
Schil 12 witte asperges en snijd de harde uiteinden eraf. Breng de witte asperges met water en zout aan de kook. Kook ze circa 10 minuten.
Snijd de harde uiteinden van 12 groene asperges. Haal de aspergepan van het vuur en voeg de groene asperges toe. Laat circa 3 minuten van het vuur af staan. Giet de asperges af en dep ze enigszins droog.
Verhit in een grillpan 1 à 2 eetlepels olijfolie. Rooster eerst de witte asperges en doe daarna de groene asperges erbij. Rooster totdat ze een mooi, bruin roosterstreepje hebben.
Leg de asperges, wit en groen gemixt, op een warme schaal. Bestrooi met grof zeezout en schaaf er dunne flinters manchegokaas over.
Besprenkel eventueel met een geurige Spaanse olijfolie.
Frisse, droge witte wijn uit Spanje, met de geur van buxus, citrus en grapefruit. Dankzij de frisse, bijna tintelende smaak heerlijk als aperitief, maar ook lekker bij vis.