Dat behalve sangiovese ook Franse druiven het uitmuntend doen in Toscane is inmiddels bewezen. Het beroemdst om z’n wijnen van Franse druivenrassen is de aan de kust gelegen regio Bolgheri. Maar ook Filippo Chia van het befaamde Brunello-huis Castello Romitorio maakt een hemelbestormende Super Tuscan.
Dat doet Chia niet in Montalcino, waar hij zijn veelgeprezen Brunello’s maakt, maar in Scansano, waar Romitorio een tweede domein bezit. Niet ver van een Etruskische nederzetting en op een steenworp afstand van de kust teelt hij behalve sangiovese ook syrah en petit verdot.
Eenmaal perfect rijp oogst Chia de druiven met de hand. Voor én na het ontstelen worden de druiven ook nog eens handmatig gecontroleerd, zodat alleen het beste fruit in de wijn terecht komt. Na de vergisting rijpt de wijn een jaar in eikenhouten vaten.
Het eindresultaat is simpelweg verbluffend: de peperigheid en het intense kersenfruit van de syrah combineren prachtig met de geurigheid, structuur en het bramenfruit van de petit verdot. Een krachtige, gespierde en luxe rode wijn, die toch ook de onmiskenbare Toscaanse elegantie bezit. Drink deze Toro bij een mooie steak en het feest is compleet!
Inhoud: