Witte Beaujolais, bestaat dat? Ja, en hoe! Jean-Paul Brun maakt een verbluffend mooie wijn die veel dure witte Bourgognes in verlegenheid brengt.
De handgeplukte chardonnaydruiven komen van Bruns beste percelen. Ze ondergaan de ‘vinification bourguignonne’: vergisting in eikenhouten fusten van minimaal één jaar oud én bâtonnage (het rijpen op en rondroeren van de gistresten). Het resultaat is een complexe, volle droge witte Beaujolais, met een discreet aroma van eiken en veel finesse.
Opvallend is de doordrinkbaarheid voor een wijn met zoveel smaak. Dat komt onder meer omdat Jean-Paul Brun geen chaptalisatie toepast - een proces waarbij suiker aan het nog niet vergistende druivensap wordt toegevoegd om zo een hoger alcoholpercentage te bereiken.
Deze markante wijnmaker gelooft bovendien vrijwel vanzelfsprekend in de positieve eigenschappen van natuurlijke gisten en beperkt filtering en klaring tot een minimum. Een wijn met weinig opsmuk dus, maar met des te meer karakter.
Inhoud: