Het kleine wijngebied Montsant, ten westen van Tarragona, is een van de verborgen schatten van Catalonië. Hier maakt de kleine en ambachtelijke bodega Cellers Sant Rafel furore. Het familiebedrijf, een van de slechts zestig producenten in dit beloftevolle gebied, is sinds 1996 eigendom van Xavi en Pilar Peñas, beiden afkomstig uit de streek.
Ze vernieuwden de wijngaard en kelder en bottelen sinds 2007 de gehele productie. Xavi is een prima wijnmaker en heeft jaren ervaring opgedaan op het exclusieve Gran Clos in Priorat. Inmiddels produceert het wijnhuis volledig biologisch op zo’n veertig hectaren wijngaard. Maar Xavi vraagt geen officieel bio-certificaat aan, vanwege het te omvangrijke papierwerk voor zijn relatief kleine productie.
Joana is hoofdzakelijk gemaakt van dé druif van deze streek: garnacha. De druiven rijpen hier lang door, tot ver in oktober, en worden perfect rijp. De aanvulling van ongeveer 15% merlot zorgt voor een volle en zachte smaak. De wijn rijpt bewust niet op eikenhout en is in stijl vergelijkbaar met een goede zuidelijke rhônewijn.
Inhoud: