Bodegas Piqueras Almansa Wild Fermented Verdejo
Verdejo uit de Rueda is bekender maar ook andere gebieden maken mooie en aromatische witte wijnen van deze bijzondere druif. Zoals Juan Pablo Bonete in het relatief warme Almansa. De wild fermented verdejo komt van zijn koelste en op ruim 700 meter hoogte gelegen percelen die biologisch worden bewerkt. De druiven worden ’s nachts, wanneer het koel is, geoogst en direct naar de kelder vervoerd. Daar start de fermentatie met de wilde gistcellen uit de wijngaard in licht getoaste, 300-literfusten van het luxe, Franse Allier eikenhout. Inclusief rijping op ‘lie’ duurt het verblijf op hout twee maanden. Daarna volgt nog een rijping van zes maanden in grote stalen tanks waarbij de wijn ook in contact blijft met de gistcellen. Het resultaat is een prachtige, volle witte wijn met een fraai gedoseerde eikennuance.
Bodegas Piqueras Almansa Black Label Old Vine Garnacha
Juan Pablo Bonete excelleert met deze volle, smeuïge en toegankelijk smakende rode wijn, die gemaakt is van de druiven van gemiddeld vijftig jaar oude wijnstokken. De wijngaard heeft ‘bush vines’ - lage en niet-aangelijnde druivenstokken - en wordt zonder irrigatie bewerkt. Heel bijzonder in dit warme deel van Spanje! De opbrengst blijft hierdoor laag en de kleine, geconcentreerde druiven behouden frisheid. Na de handmatige pluk volgt de alcoholische gisting in grote tanks. De tweede gisting en rijping van ongeveer acht maanden vindt plaats in vaten van 300 liter, gemaakt van Amerikaans eikenhout. De houtinvloed is ondergeschikt en goed gedoseerd, de rijpe fruittonen domineren. Garnacha tintonera is een van de weinige druivenrassen met gekleurd vruchtvlees.
Inhoud: